De tafel dekken voor de feestdagen

 

December is de maand waar de feestdagen plaatsvinden. En je met vrienden en familie samenkomt om een onvergetelijke tijd te hebben met elkaar. Natuurlijk is een diner dan niet te missen. En daarbij hoort dan natuurlijk ook een mooi gedekte tafel. Maar hoe dek en versier je de tafel nu? We hebben wat tips op een rijtje gezet.

Hoe dek je een mooie kersttafel?

 

1. Zorg in eerste instantie voor mooie placemats die matchen met het kerstthema. Ook om veel kleur terug te laten komen op de tafel. Dus probeer een beetje af te wijken van de saaie rustige kleuren en misschien iets fellere kleuren te overwegen in de placemats.

2. Daarbij gebruik niet altijd de meest voor de hand liggende decoraties. Maak bijvoorbeeld gebruik van versieringen die eigenlijk in de kerstboom horen. Dit geeft over het algemeen een heel erg speels effect.

3. Ook wijn is een mooie decoratie voor op de tafel. Natuurlijk is het lekker om te drinken, maar in combinatie met een mooie wijnkoeler kan het echt een leuk extra effect geven op de tafel.

4. Bij kerst is iets wat je natuurlijk niet kan missen en dat zijn kaarsen. Je kan keuze maken uit een kandelaar, een schaal met kaarsen erin of zelfs waxinelichtjes. Het feit dat er een kaars op de tafel staat is al leuk en geeft in de avond een heel erg gezellige sfeer.

5. Het neerzetten van pannen op de tafel wordt over het algemeen niet ervaren al iets wat er mooi en gezellig uit ziet. Maar de meningen verschillen hier natuurlijk in. Je zou het eventueel kunnen vervangen door het op een mooie grote schaal te leggen.

6. En dan komen we meteen op de laatste tip. Natuurlijk neemt het servies een groot gedeelte in beslag van de tafel en is daarom belangrijk om goed te passen bij het kerstthema.

Er zijn een heleboel mooie servies sets te vinden hier op de site. Zorg dat je een set pakt die bij de sfeer van het huis en de tafel past. Het is vanzelfsprekend dat iedereen een eigen smaak heeft en anders denkt over hoe je de tafel dekt met de feestdagen. Maar dit zijn hopelijk een paar handige tips om mee te nemen.

 

Hoe leg je het bestek neer?

 

Het bestek wordt altijd gepoleert zodat het mooi glimt en schoon is. Verder ligt het bestek open en de snijkant van de messen ligt naar het bord. En het bestek ligt ongeveer een vingerlengte vanaf de onderkant van de tafel naast het bord. Je pakt het bestek van buiten naar binnen dus het bestek dat als eerste gebruikt wordt, ligt aan de buitenrand. Dessertbestek ligt wel aan de bovenkant van het bord en de glazen staan aan de rechter bovenkant. Het waterglas het meest links en dan rode wijn en helemaal rechts witte wijn. Een klein bordje voor brood en botermesje is mogelijk maar hoeft niet. Daarbij ziet het er ook mooi uit om een groot onderbord te gebruiken waar het bord waar van gegeten wordt op te zetten.